Verfsoorten
Verf is in eerste instantie in te delen naar soort. Van elke soort verf zijn er weer een aantal typen verkrijgbaar. Zo zijn er verven op waterbasis(acrylaat) en verven die verdund worden met terpentine (alkyd). De meeste soorten verf (behang, steen, pleister, behandeld hout, onbehandeld hout, metaal en kunststof) zijn verkrijgbaar op waterbasis als wel terpentinebasis. Een uitzondering hierop zijn de muurverven die bijna allemaal waterverdunbaar zijn.
Synthetische verf
Solvent gedragen Synthetische verven
De solventen (oplosmiddelen) die in synthetische verven wordt gebruikt, worden meestal geproduceerd uit aardolieproducten. (bijvoorbeeld White Spirit of terpentine of testbenzine). Zij behoren tot de groep van Vluchtige organische stoffen (VOS).
Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn belastend voor de gezondheid en voor het milieu. Onder invloed van de zon wordt ozon gevormd in de onderste luchtlagen. Daarnaast dragen ze bij tot het gat in de ozonlaag en het broeikaseffect.
Grondwater vervuild door solventen is niet meer geschikt als drinkwater.
Vooral vluchtige organische stoffen (VOS) kunnen bij onvoldoende ventilatie tijdens het schilderen (vooral binnenshuis) misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en huidirritaties veroorzaken. Langdurige blootstelling aan deze oplosmiddelen kan schade aan het zenuwstelsel veroorzaken wat kan leiden tot het "Organische Psycho Syndroom"(OPS). OPS staat beter bekend als de "schildersziekte" en is intussen erkend als beroepsziekte.
De klassieke, op oplosmiddelen gebaseerde verven, bevatten gemiddeld 40% oplosmiddelen (VOS) maar dit gehalte kan 80% bereiken.
Watergedragen Synthetische verven.
De term watergedragen kan de indruk wekken dat deze verven beter voor het milieu en de gezondheid zouden zijn. Ten eerste bevatten deze verven vaak nog een gedeelte VOS, ten tweede vormen deze verven een niet te onderschatten milieubelasting door de hoge mate van waterverontreiniging. Zie "Verf op waterbasis is niet noodzakelijk milieuvriendelijke verf"
Natuurverven:
Op basis van plantenoliën en harsen, kalk, mineralen, leem.
Men onderscheidt twee soorten bindmiddelen: de chemisch drogende en de fysisch drogende.
Tot de chemisch drogende behoren de drogende (plantaardige) oliën. De droging vindt plaats door oxidatie. Nadeel van de oxidatieve droging is dat ze trager verloopt. Het voordeel is daarentegen dat de bestendigheid van deze verven uitzonderlijk goed is.
Tot de fysisch drogende bindmiddelen behoren o.a. de acrylaat dispersies evenals alle andere actuele verven. De droging gebeurt door de verdamping van het water of het oplosmiddel. Het zijn vooral de oplosmiddelen in de conventionele verven die belastend zijn voor milieu en gezondheid.
Solvent gedragen Natuurverven
In solventgedragen natuurverven zijn de vluchtige organische stoffen van plantaardige oorsprong, zoals citrusolie en terpentijn. Citrusolie is afkomstig uit de schillen van citrusvruchten. Terpentijn wordt gewonnen uit pijnbomen of dennenbomen. Ook deze oplosmiddelen - die weliswaar van plantaardige oorsprong zijn en weliswaar volledig afbreekbaar zijn - zorgen voor luchtverontreiniging.
Opmerking: Terpentijn is niet hetzelfde als terpentine. Terpentijn is van natuurlijke oorsprong, niet te verwarren met terpentine, een aardolieproduct.
Omdat sommige gebruikers ook allergisch kunnen reageren op natuurlijke oplosmiddelen, schakelden een paar fabrikanten van natuurverf over op gezuiverde minder schadelijke petrochemische solventen. Die vindt u terug onder de naam "isoparafinen", "isoalifaten", enz. Ze zijn zo goed als reukloos en niet zo schadelijk voor de gezondheid als 'gewone' verfverdunners, maar vinden hun ontstaan in de petrochemische sector. Sommigen spreken in dat verband van "half natuurverf", omdat deze verven een petrochemisch ingrediënt bevatten als oplosmiddel.
Watergedragen Natuurverven
Deze verven bevatten geen solventen. Het oplosmiddel bestaat enkel uit water, dit in tegenstelling tot de watergedragen synthetische verven. Er komen geen vluchtige organische stoffen vrij als de verf droogt en de verf irriteert de huid niet.
Bron:
http://www.verfwinkel.nl/soorten-verf.html
http://www.milieuadvieswinkel.be/index.php/id/367
