top of page

Diverse spuitmethoden

 

 

De Mens gebruikte waarschijnlijk als eerste zijn eigen mond om "verf" ergens op te blazen. Dit is in essentie "verf"spuiten.

Je kunt verder gaan door een riet te gebruiken en daar een resevoir bij aan te sluiten.

Het spuiten van verf werd vooral ontwikkeld in het begin van de twintigste eeuw. De behoefte was groot om snel en eenvoudig verf aan te brengen.

Hier volgen een aantal methoden om verf te spuiten.

Pneumatisch spuiten

Pneumatisch spuiten berust op de werking van venturie waardoor een luchtstroom wordt geblazen.

Er wordt  een vacuüm gecreëerd  waarmee men de  verf aanzuigt. Het spuitpistool  met onder – of bovenbeker leent zich voor het kleinere werk. Bij grotere werken kan men gebruik maken van een drukvoeding vanuit een los verfreservoir. Het conventioneel spuiten is een systeem waarbij de lucht en de verf samen komen in de spuitkop. De lucht en de verfdeeltjes worden tegen het oppervlak geblazen en zorgt  tevens voor terugkaatsing. De verneveling van dit systeem is fijner en men krijgt een hoge gladheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Airless spuiten

Deze techniek is ontwikkeld om een grotere productie en dikke verflagen in één arbeidsgang te realiseren. Bij dit luchtloos spuiten vernevelt de verf zich, doordat ze onder hoge druk (150-250 bar) door de spuitopening wordt geperst.

Polyurethaanlakken kunnen airless verwerkt worden, echter hier moet wel enige voorzichtigheid mee betracht worden voor de verflaagdikte. Indien een te hoge verflaagdikte in één arbeidsgang aangebracht wordt resulteert dit in blaasvorming (luchtinsluiting) en schuimvorming en het enigszins mat slaan van de verflaag. Hierdoor loopt de glans van de verflaag terug.

 

 

 

 

 

 

 

 

Airmix spuiten

Airmix spuiten is in principe hetzelfde als airless spuiten. Het enige verschil is dat bij deze applicatietechniek ook perslucht wordt gebruikt. Deze techniek noemt men ook wel luchtondersteund spuiten. Bij deze methode brengt een airless verfpomp de verf onder een druk van circa 50 bar. Bij de applicatie komt daar nog 1-1,5 bar perslucht bij om een beter spuitpatroon te krijgen.  

De verflaagdikte in één arbeidsgang is via deze methode geringer dan bij airless spuiten. Via deze applicatiemethode kunnen polyurethaanlakken beter verwerkt worden om tot een optimaal resultaat te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVLP

HVLP-spuiten (High Volume, Low Pressure) wordt in de schilders- en afwerkingsbedrijven al langere tijd toegepast. Bij het verfspuiten met HVLP-pistool wordt de verf minder verneveld dan bij het spuiten met een luchtpistool. Door het luchtvolume zijn de verfdeeltjes in de verfstraal groter en er komt meer verf op het object. De HVLP-spuitmethode geeft niet hetzelfde eindresultaat als het persluchtspuiten. De minder fijne verneveling van het verfmateriaal valt echter bij het spuiten van pleisterwerk niet op. Ook bij het gebruik van zijdeglans- of matlakken is de grovere verneveling niet nadelig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektrostatisch spuiten

Deze spuitmethode is gebaseerd op het principe dat deeltjes met ongelijknamige lading elkaar aantrekken. De pneumatisch- of airless vernevelde verf wordt door middel van een elektrode negatief geladen en vervolgens op een positief geaard voorwerp gespoten. De door het oppervlak aangetrokken, verfdeeltjes zetten zich ook aan de achterkant van het voorwerp af, waardoor vooral bij open werk veel minder verlies van verf optreedt.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warmspuiten

Warmspuiten is toepasbaar in combinatie met airless en airmix spuiten. Deze techniek is vooral te gebruiken bij taaiere verfproducten en producten die als eindresultaat een bepaalde laagdikte moeten hebben. Bij deze methode wordt de verf verwarmd tot 70 graden om zodoende een goede verwerkingsviscositeit te krijgen. Hierdoor is het niet noodzakelijk de verf te verdunnen. Het verwarmen gebeurt in een verfverwarming (hot airless) die is gekoppeld aan de airless- of airmixapparatuur.

 

 

 

Twee-componentenspuiten

Door de ontwikkeling van oplosmiddelarme en oplosmiddelvrije producten, die dikwijls in twee componenten worden geleverd, verbreidt deze applicatiemethode zich snel. Basislak en verharder worden via gescheiden leidingen in de juiste verhouding aangevoerd en in het pistool gemengd. De verwerking gebeurt pneumatisch of airless, eventueel met verwarming.

 

 

 

 

 

Bron:

http://straal-en-verfspuitapparatuur.nl/verfspuitapparatuur/werking-verfspuitapparatuur/

http://arsenal-s3.gomedia.us/wp-content/uploads/gma-spray-paint-texture

https://www.youtube.com/watch?v=eDorHZ-uaSY

 

 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Title. Double click me.

Klik  op het plaatje

voor video over spuittechniek voor HVLP

 

klik op het plaatje om

een filmpje te bekijken

 

Created by Eric Jansen. Proudly created with Wix.com
 

bottom of page